Utilizamos cookies para asegurar que damos la mejor experiencia al usuario en nuestro sitio web. Si continúa utilizando este sitio asumiremos que está de acuerdo. Más información.   Aceptar
Tasta’l d’ací
13/06/2024 30/12/2019 13/06/2024 07:20:06 -1627 1666

Tasta’l d’ací

por Projecte Tasta'l d'ací

Tasta’l d’ací és l’espai que fa xarxa entre la cuina, el producte i la memòria gustativa valenciana. Ajuda’ns a construir una aplicació web perquè puguem fer(-nos) conéixer com mengem els valencians i les valencianes.


SELECT ifnull(sum(importe),0) as conseguido FROM pagosproyectos WHERE idproyecto=117 and (idrefund=0 or DATE(fecharefund)>2019-12-30)

Mecenas

221

Inversión

6500 €

Óptimo

10000 €

Conseguido

7872 €

Faltan

¡Proyecto finalizado con éxito!

Apoya el proyecto

Sobre este proyecto

Tasta’l d’ací

por Projecte Tasta'l d'ací

[Puedes leer sobre el proyecto en castellano más abajo 👇]


El projecte Tasta’l d’ací va nàixer el 2012 de la mà d’AU Agenda Urbana de València i ho feu amb un esperit de fer ressò i de crear xarxa entre les iniciatives valencianes que aposten per revalorar el producte valencià en diferents camps: l’agricultura, l’elaboració culinària tradicional, la indústria alimentària local i els coŀlectius en defensa d’un món més sostenible.

Després de més d’una setantena de coŀlaboracions en tots estos anys, i fruit de la recerca que hem fet progressivament per les nostres comarques, creiem necessari engegar una plataforma web on poder donar valor i reconeixement a la saviesa de la cuina valenciana de tots els temps, a les seues varietats locals, als restauradors i restauradores que ens les porten a taula, a la memòria gastronòmica dels nostres majors que cal no deixar perdre i als productors que lluiten per a fer un producte de kilòmetre zero conscienciat i sostenible utilitzant la matèria primera valenciana.

Ajuda’ns a construir una plataforma web en PWA (aplicacions web progressives) per a posar damunt la taula la cuina valenciana les seues elaboracions i productes més genuïns, recòndits i originals. Volem parar una «taula» web accessible perquè de qualsevol racó de les comarques valencianes puguem fer(-nos) conéixer com mengem els valencians i les valencianes i puguem compartir i fer xarxa per a fer de la gastronomia una senya d’identitat forta i autoreconeguda que ens unisca de nord a sud. Ens dones una maneta?

ESTRATÈGIA

Tasta’l d’ací s’ha proposat llevar la pols al llegat gastronòmic valencià com a un conjunt arrelat al nostre territori. Com ho farem?
Volem fer una aproximació i una recerca activa a través de diverses fonts (literàries, textuals, etnològiques, arqueològiques, etc.) per a traure a la llum procediments, varietats i memòries locals, oblidats —o a punt de ser-ho— i fer exportar-ho al llarg i ample de les comarques valencianes perquè puguem conéixer la nostra gastronomia ancestral i en puguem gaudir d’una manera accessible en els temps que vivim. Tasta’l d’ací és un projecte que pretén deixar el seu granet d’arena perquè pugem l’autoestima de la cuina valenciana i la posem al mateix nivell de qualsevol altra cultura gastronòmica europea, fugint de tòpics i de complexos. Aquest objectiu tindrà diversos projectes paraŀlels:

PROJECTES PARAĿLELS


Les varietats locals tradicionals valencianes també tindran un lloc preeminent en una plataforma web que ens ajudarà —a través de diverses coŀlaboracions amb el sector agronòmic com ara l’associació Llavors d’ací, Sentit i altres  coŀlectius— a conéixer el gran nombre de verdures locals valencianes i les seues aplicacions tradicionals i actuals. A més, resseguirem i documentarem gràficament les nostres varietats a fi de promocionar-ne el cultiu per part d’agricultors i agricultores i fent viables línies per a facilitar llavors a particulars a qui vulga conrear estes varietats i fer-les conéixer entre els seus.La memòria gustativa valenciana —en coŀlaboració amb Artxiviu i altres coŀlectius que han fet treballs de valent en este camp— serà un altre dels pilars que omplirà progressivament de contingut el nostre espai. Recerquem —i d’ací vos fem ja una crida— que la memòria gastronòmica valenciana (associada a costums, festes, maneres de fer i de cuinar, processos, ingredients i varietats locals) no desaparega i puguem recuperar les parts que s’adapten als nostres temps rescabalant les valors sostenibles, culturals i nutricionals.Creiem en un País Valencià viu que vol conéixer-se bé a si mateix de nord a sud, donant importància a cada racó i comarca del seu territori, de la seua gent, dels seus costums i de la seua riquesa lingüística. Per això, Tasta’l d’ací vol crear una xarxa per a conéixer el producte local valencià i els molts emprenedors i emprenedores valencians que treballen per aconseguir donar valor als nostres productes i a la nostra terra. Ací els donarem veu perquè puguen arribar fins a les vostres mans.La plataforma web tindrà, a més, i com a centre neuràlgic de tota la informació arreplegada, un mapa interactiu valencià fet expressament per a contindre les localitzacions de tots els continguts anteriorment esmentats: informacions culinàries, varietats locals, memòria gustativa de la nostra gent, productors locals i més informació associada.  Acompanyarem també la plataforma d’un cercador multifuncional que permeta els usuaris de trobar el que cerquen en el menor temps possible i un sistema d’aportacions d’informació dels usuaris interessats a crear xarxa entre les diferents comarques valencianes.Volem fer-vos saber que totes les recompenses han estat pensades amb la mateixa filosofia de base de Tasta’l d’ací: donar valor al producte valencià i als treballadors i les treballadores de la nostra terra. És per això que tots els nostres productes són estrictament de kilòmetre zero i estan pensats d’un punt de vista sostenible.

1. CULTIVA VARIETATS TRADICIONALS VALENCIANES!


Amb aquest lot de llavors ecològiques podreu reproduir a casa o a l’hort unes varietats tradicionals valencianes que voldríem recuperar per al consum general. Els paquets de llavors vindran acompanyades d’un calendari de sembla, trasplantament i collita, entre altres suggeriments, perquè pugueu cultivar-les còmodament i fer-les conéixer entre la vostra gent.

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.

2. LA NOSTRA CUINA IL·LUSTRADA (6 POSTALS)

La iŀlustradora valenciana Marta Antelo ha dissenyat sis receptes emblemàtiques de la cuina valenciana molt populars als seus llocs d’origen, però molt desconegudes per una bona part de valencians. Es tracta de les plats valencians següents: arnadí, pericana, arròs al forn amb panses, blanc i negre amb faves, olleta de la Plana i coc de poma de l’agredolç. Amb aquestes postals hem volgut popularitzar d’una manera atractiva plats de les nostres comarques perquè pugueu omplir les parets de la vostra casa, cuina, restaurant o perquè les envieu a la gent que més estimeu. La impressió es farà a Impresum (Quatre Carreres, València), una impremta familiar amb una cultura corporativa de valors socials i ambientals.

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.

3. LA NOSTRA CUINA IĿLUSTRADA (PRINT)
Versió pòster DIN A3 de les receptes iŀlustrades per Marta AnteloLa impressió es farà a Impresum (Quatre Carreres, València), una impremta familiar amb una cultura corporativa de valors socials i ambientals.

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.

4. BOSSA DE TELA ‘TOTE BAG’ IĿLUSTRADA

Una selecció de les nostres varietats tradicionals valencianes d’estiu, iŀlustrades de Marta Antelo, decoraran una bossa de tela produïda al Baix Vinalopó i amb la serigrafia artesanal i completament manual d’Alejo Negro de Taller La Màquina (Benimaclet, València). Les tintes són ecològiques a base d’aigua. 

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.

5. DAVANTAL FET A MÀ IĿLUSTRATUn davantal exclusiu fet a mà, un a un, per Carmen (@lascositasdemamen) a l’Amistat (València). El davantal és completament ajustable del coll, té dues butxaques frontals i té costida una pràctica veta per a penjar un torcamans. La iŀlustració, de Marta Antelo, té una selecció de varietats tradicionals valencianes d’estiu serigrafiades artesanalment i completament a mà per Alejo Negro de Taller La Màquina (Benimaclet, València). Les tintes són ecològiques a base d’aigua.

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.


6. EXPERIÈNCIA AMB TASTA'L D'ACÍ. COQUES TRADICIONALS VALENCIANESL’experiència agranarà de nord a sud la cuina de les coques i cocs valencians per a ensenyar-vos a cuinar-les de manera senzilla a casa vostra: cocs, farinades i farinoses, coca d’oli, coques a la calfor, cocots, minxos, coca amb tonyina, pastissets salats, etc. En el taller, compost de vora 10 persones, menjarem totes les coques que hàgem cuinat i, per tant, estan inclosos tots els ingredients i un plec amb les receptes, trucs i curiositats. El taller es farà a la ciutat de València, encara que si sou un grup nombrós, podem desplaçar-nos on tingueu un lloc amb espai i un forn domèstic.

L’experiència es durà a terme de gener a març de 2020, encara que es possible negociar altres dates.

7. EXPERIÈNCIA AMB JESÚS MACHÍ. PANS TRADICIONALS VALENCIANS

Sabeu que és una qüerna, un bollo, una pataqueta o un rotllo? Amb Jesús Machí, mestre forner del forn San Bartolomé (Llesca d’Or 2019), descobrirem què són i aprendrem a cuinar pataquetes i i altres pans que tastarem i que podreu reproduir fàcilment a casa vostra. L’experiència, que serà en grups reduïts, tindrà lloc al forn San Bartolomé del carrer del Duc de Calàbria (Russafa, València).

L’experiència es durà a terme de gener a març de 2020.


8. EXPERIÈNCIA AMB OLIS CUQUELLO I SENTIT. TAST D'OLI D'OLIVA ENTRE OLIVERES MIĿLENÀRIES
Coneixeu el museu d’oliveres miŀlenàries de la Jana (Baix Maestrat)? Sabeu que hi ha oliveres que plantaren els romans l’any 800 dC? De la mà de Sentit i d’Olis Cuquello farem una visita guiada per les oliveres miŀlenàries i coneixerem les varietats tradicionals valencianes d’olives, en especial, les del Baix Maestrat. Acabarem amb un tast, al costat de les oliveres miŀlenàries, de tres d’estes varietats juntament amb una picadeta de productes de temporada de kilòmetre zero. Olis Cuquello, a més, vos oferirà una botella d’oli d’oliva verge extra d’una de les cinc varietats que preferiu. Per als més interessats tindreu la possibilitat, a part de l’experiència, de visitar el CIMO Centre d’Interpretació del Molí de l’Oli de Cervera del Maestrat (1,5 €).

L’experiència,que serà en grups reduïts, es durà a terme de gener a maig de 2020.


9. SERIGRAFIA EDICIÓ LIMITADA I NUMERADAEsta làmina serigrafiada a quatre tintes replega 20 varietats tradicionals valencianes d’estiu de tota la geografia valenciana iŀlustrades per Marta Antelo i serigrafiades artesanalment i completament a mà per Alejo Negro de Taller La Màquina (Benimaclet, València). Les tintes són ecològiques a base d’aigua.

L’edició limitada es compon de 50 serigrafies numerades.

Esta recompensa té les despeses de tramesa incloses, però també podreu replegar-la a diversos punts comarcals si ens voleu ajudar a no pagar els enviaments.


10. EXPERIÈNCIA AMB JAUME PINET. CUINA DE BARCA VALENCIANA

Els valencians tenim la mar a tocar i això es nota en la nostra cuina. Els plats mariners són una constant en tot el nostre litoral, però, a més, tenim una cuina molt desconeguda i alhora molt fascinant: la cuina de barca. Una gastronomia improvisada dels treballadors de la mar amb uns ingredients d’exceŀlència: el peix pescat del moment. A la Vila Joiosa hi ha un referent únic de la cuina de barca, Jaume Pinet, xef de la Taverna TRES14 i fill de pescador. Enamorat de la mar, Jaume vos oferirà una experiència-taller en què descobrireu els plats més populars de la cuina de barca valenciana i els peixos mediterranis més populars en la nostra cuina. A més, vos ensenyareu a cuinar un calder de peix i un arròs sec amb el qual Jaume vos mostrarà l’origen de l’arròs a banda. L’experiència tindrà lloc, en grups reduïts, al seu restaurant Taverna TRES14, de la Vila Joiosa (Marina Baixa), i inclourà també de menjar, per persona, el calder, l’arròs i beguda.
   
[L’experiència es durà a terme entre gener i març de 2020]

 DISTRIBUCIÓ DELS DINERS RECAPTATS 

 COĿLABORADORS I AGRAÏMENTS 

En aquest projecte hem comptat amb l’accessibilitat i la bona predisposició de moltes persones. Volíem agrair a tota la gent que ha cedit les seues imatges per als vídeos de promoció del projecte Tasta’l d’ací. També, en l’elaboració de les recompenses, volem donar unes gràcies immenses a: 

Marta Antelo, per tot el seu treball d’iŀlustració dels plats tradicionals i les varietats tradicionals valencianes. Gràcies per la teua flexibilitat i accessibilitat!

Alejo Negro, del Taller la Màquina (Benimaclet, València), pel treball de serigrafia artesanal completament a mà que decorarà cadascuna de les bosses de tela i els davantals. Una serigrafia amb cor i ànima.

Carmen (@lascositasdemamen) per confiar en nosaltres i fer cada davantal especial, amb tanta estima i dedicació.

Jesús Machí, mestre forner del forn San Bartolomé (Russafa, València), pel taller de pans tradicionals i perquè del minut zero ens va dir que sí que ajudaria sense dubte. Gràcies, mestre!

Jaume Pinet, xef de la taverna TRES14, i enamorat de la mar i del peix de la nostra Mediterrània. Gràcies per la teua aportació tan valuosa a la cuina de barca valenciana i nostre al projecte.

Irene, de Sentit (@__sentit), i a Àlex, d’Olis Cuquello (la Jana, Baix Maestrat), per abraçar el projecte amb tanta estima i amb totes les facilitats. Gràcies, oliers!

Marc i Juanan, de l’estudi La Mina (Ciutat Vella, València), sobretot per l’entusiasme cap al projecte Tasta’l d’ací, però també pel seu genial treball de disseny i l’ajuda visual. Juanan, tu tens la culpa de moltes coses!

David Separado, pel seu treball audiovisual eficient amb els vídeos dels nostres seguidors.

Dani i Ana, d’Impresum (Quatre Carreres, València), pel suport i per totes les idees, pressuposts i propostes.

Bruno, de la Fonoteca Francesa (@LaFonotecaFR), pel suport anímic i pel treball de grafisme per al projecte de micromecenatge. Te’n devem més d’una!

Martina, de Valencià a latac, (@valenciaalatac) per tot el seu suport i implicació en els articles d'AU Agenda Urbana, amb curses de bicicletes i tasts deliciosos.

I a AU Agenda Urbana, per tots estos anys compartits i per molts més!


[Podeu llegir sobre el projecte en valencià més amunt 👆 ]


TASTA’L D’ACÍ

El proyecto Tasta’l d’ací nació en el 2012 de la mano de AU Agenda Urbana de Valencia y lo hizo con el espíritu de hacerse eco y de crear red entre las iniciativas valencianas que apuestan por revalorizar el producto valenciano en diferentes campos: la agricultura, la elaboración culinaria tradicional, la industria alimentaria local y los colectivos en defensa de un mundo más sostenible.

Después de más de medio centenar de colaboraciones en todos estos años, y fruto de la investigación que hemos hecho progresivamente por nuestras comarcas, creemos necesario poner en marcha una plataforma web donde poder dar valor y reconocimiento a la sabiduría de la cocina valenciana de todos los tiempos, a sus variedades locales, a los restauradores y restauradoras que nos las traen a la mesa, a la memoria gastronómica de nuestros mayores que no hay que dejar perder y a los productores que luchan para hacer un producto de kilómetro cero concienciado y sostenible utilizando la materia prima valenciana.

Ayúdanos a construir una plataforma web en PWA (aplicaciones web progresivas) para poner encima de la mesa la cocina valenciana, sus elaboraciones y productos más genuinos, recónditos y originales. Queremos poner una “mesa” web accesible para que desde cualquier rincón de las comarcas valencianas podamos conocer(nos) cómo comemos los valencianos y las valencianas y podamos compartir y hacer red para hacer de la gastronomía una señal de identidad fuerte y autoreconocida que nos una de norte a sur. ¿Nos ayudas?


ESTRATEGIA

Tasta’l d’ací se ha propuesto quitar el polvo al legado gastronómico valenciano como un conjunto arraigado a nuestro territorio. ¿Cómo lo haremos?

Queremos hacer una aproximación y una investigación activa a través de varias fuentes (literarias, textuales, etnológicas, arqueológicas, etc.) para sacar a la luz procedimientos, variedades y memorias locales, olvidados —o a punto de serlo— y exportarlo a lo largo y ancho de las comarcas valencianas para que podamos conocer nuestra gastronomía ancestral y podamos disfrutar de una manera accesible en los tiempos que vivimos.

Tasta’l d’ací es un proyecto que pretende aportar su granito de arena para que subamos la autoestima de la cocina valenciana y la pongamos al mismo nivel que cualquier otra cultura gastronómica europea, huyendo de tópicos y de complejos. Este objetivo tendrá varios proyectos paralelos.

PROYECTOS PARALELOS

Las variedades locales tradicionales valencianas también tendrán un lugar preeminente en una plataforma web que nos ayudará —a través de varias colaboraciones con el sector agronómico como por ejemplo la asociación Llavors d’ací, Sentit y otros  colectivos— a conocer el gran número de verduras locales valencianas y sus aplicaciones tradicionales y actuales. Además, seguiremos y documentaremos gráficamente nuestras variedades para promocionar su cultivo por parte de agricultores y agricultoras y haciendo viables líneas para facilitar semillas a particulares a quienes quiera cultivar estas variedades y hacerlas conocer entre los suyos.

La memoria gustativa valenciana —en colaboración con Artxiviu y otros colectivos que han hecho trabajos interesantes en este campo— será otro de los pilares que llenará progresivamente de contenido nuestro espacio. Investigaremos —y de aquí os hacemos ya un llamamiento— para que la memoria gastronómica valenciana (asociada a costumbres, fiestas, maneras de hacer y de cocinar, procesos, ingredientes y variedades locales) no desaparezca y podamos recuperar las partes que se adaptan a nuestros tiempos resarciendo los valores sostenibles, culturales y nutricionales.

Creemos en un País Valenciano vivo que quiere conocerse bien a si mismo de norte a sur, dando importancia a cada rincón y comarca de su territorio, de su gente, de sus costumbres y de su riqueza lingüística. Por eso, Tasta’l d’ací quiere crear una red para conocer el producto local valenciano y los muchos emprendedores y emprendedoras valencianos que trabajan para conseguir dar valor a nuestros productos y en nuestra tierra. Aquí les daremos voz para que puedan llegar hasta vuestras manos.

La plataforma web tendrá, además, y como centro neurálgico de toda la información recogida, un mapa interactivo valenciano hecho expresamente para contener las localizaciones de todos los contenidos anteriormente mencionados: informaciones culinarias, variedades locales, memoria gustativa de nuestra gente, productores locales y más información asociada.  Acompañaremos también la plataforma de un buscador multifuncional que permita a los usuarios encontrar lo que buscan en el menor tiempo posible y un sistema de aportaciones de información de los usuarios interesados para crear red entre las diferentes comarcas valencianas.#tastaldaci

No se han podido recibir los tweets con el hashtag indicado
Ver en Twitter

Preguntas

he fet l'aportació de 12? però no en demana quins tres paquets de llavors vullc. Serien estos 3: Tomaca rosada d'Altea Carabassa de La Vila Tomaca de penjar d'Alcalà de Xivert

preguntado por Xavier el
Bon dia, Xavier! Jo ho hem anotat. Moltes gràcies per haver participat! Et convidem que difongues el projecte entre els teus coneguts perquè puga eixir avant amb èxit.

he fet l'aportació de 12? però no en demana quins tres paquets de llavors vullc. Serien estos 3: Tomaca rosada d'Altea Carabassa de La Vila Tomaca de penjar d'Alcalà de Xivert

preguntado por Xavier el
Bon dia, Xavier! Jo ho hem anotat. Moltes gràcies per haver participat! Et convidem que difongues el projecte entre els teus coneguts perquè puga eixir avant amb èxit.

Puedes realizar tu pregunta

Todos los campos son obligatorios

Ir arriba