Utilizamos cookies para asegurar que damos la mejor experiencia al usuario en nuestro sitio web. Si continúa utilizando este sitio asumiremos que está de acuerdo. Más información.   Aceptar
El queso valenciano que salva el planeta
06/12/2023 28/07/2019 06/12/2023 11:44:59 -1592 1632

El queso valenciano que salva el planeta

por Jordi Benages Roig

Des de Formatgeria La Planeta volem continuar elaborant formatge d'ovella artesà, però d'una manera més ecològica, instaurant un sistema solar per a l'obtenció d'energia verda. Ens ajudes?


SELECT ifnull(sum(importe),0) as conseguido FROM pagosproyectos WHERE idproyecto=97 and (idrefund=0 or DATE(fecharefund)>2019-07-28)

Mecenas

148

Inversión

6900 €

Óptimo

7400 €

Conseguido

7216 €

Faltan

¡Proyecto finalizado con éxito!

Apoya el proyecto

Sobre este proyecto

El queso valenciano que salva el planeta

por Jordi Benages Roig

Versió en castellà, baix 👇🏻

En què consisteix el projecte?

Des de Formatgeria La Planeta volem continuar elaborant formatge d'ovella artesà, però d'una manera més ecològica, instaurant un sistema solar per a l'obtenció d'energia verda. Per tal de fer possible aquesta realitat hem dut endavant una campanya de crowdfunding que ens ajude a recaptar el finançament necessari per adquirir l’equip solar acumulador, instal·lar-lo i posar-lo en funcionament. 

Qui som?

La Formatgeria La Planeta és una granja familiar on conduïm, des de 2013, un ramat d'ovelles lleteres de raça Lacaune en un espai natural situat al peu de les muntanyes de Cati i Anroig (Xert), comarca del Maestrat, en la província de Castelló. Treballem de manera orgànica i sostenible i el ritme de la nostra tasca va pautat pel cicle vital dels animals i per les estaciones del any.

             


La granja consta d'instal·lacions de munyir -sala de munyir i lleteria-, d’un quart amb nodrissa per als corders de fins a tres mesos, d’un corral distribuït per lots i d’un magatzem on es troba la palla i l'alimentació sense transgènics de la qual s'alimenten les nostres ovelles. Per altra banda, també tenim cultius d'oliveres i ametllers registrats pel Comité de Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, on es practica l'agricultura ecològica amb bestiar oví.

Tot el nostre treball i les nostres particularitats tenen com a resultat un formatge, elaborat de manera totalment artesanal, servint-nos dels recursos del medi natural i respectant la saviesa dels nostres avantpassats. Entre aquests formatges, destaquen els formatges de llet crua, ja siga semicurat, curat o també amb romer de les muntanyes del Maestrat.

Procés d’elaboració del formatge, 100x100 verd

Amb la instal·lació de les plaques solars busquem aconseguir un consum energètic reduït, sense perdre de vista la normativa sanitària vigent. Al mateix temps volem controlar tots els punts involucrats en la cadena de producció alimentària, des de l'alimentació dels animals fins a la comercialització del producte alimentar. Paral·lelament, busquem obtenir un formatge de qualitat, amb sabors i aromes propis del territori, i afavorir la relació directa entre productor i consumidor.


Quins són els nostres propòsits?

                   Sostenir i defensar la producció agroalimentària familiar a petita escala com a model necessari per a la gestió sostenible del territori.

            Prioritzar el benestar del ramat: animals que viuen segons la seua naturalesa, amb bona salut, ben alimentats, en les condicions corresponents segons les seues necessitats.

                    Ser un mirall per als joves interessats en el treball agrari: és aquest un treball rendible que ens proporciona plaer per damunt dels sacrificis que ens exigeix.

                    El pasturatge i la ramaderia extensiva ajuda a prevenir els incendis així com la biodiversitat del territori.Sobre les recompenses...

Samarreta Formatgería LaPlaneta

Una samarreta molt il·lustrativa i representativa del nostre treball.

                             

Taller de formatge

Vine i gaudeix d'un dia on podràs tindre contacte directe amb la natura. Podràs saber com es realitza artesanalment el formatge: des de la cria de les ovelles, fins a la lactació, el magatzematge en lleteres i la típica elaboració tradicional del formatge del Maestrat.


Taller de munyir ovelles

Vine i gaudeix d'un dia on podràs tindre contacte directe amb la naturalesa. Aprendreu la tècnica i veureu tot el procés de la llet des de l'ovella, passant per les lleteres fins arribar a la fabricació del formatge.


Pastura amb els gossos
Vine a un matí a pasturar amb ovelles, ideal per descobrir com és el dia a dia de la ramaderia extensiva. Un matí en família, o en grup d'amics i amigues, gaudint de la natura i la seua tranquil·litat, descobrint un altre ritme de vida i aprenent de la saviesa del pastor. Pasturar no és fàcil, heu de vindre preparats/es per a l'aventura, on necessitarem encarrilar ovelles perquè no s’isquen als camps conreats o per barrancs perillosos.

 

Aquesta recompensa és per DUES PERSONES, tenint en compte que podeu portar a fills/es o nebots/es de forma gratuïta. És un regal molt original que podreu oferir a la persona que vos agradaria que vos acompanyara. A més de gaudir d'un paisatge magnífic descobrireu l'apassionant món de les ovelles. 


  • Quan?  Ho farem per diversos torns i podreu escollir entre diverses dates que vos proposarem amb suficient antelació.
  • On? Al Mas La creu-Barri d'Anroig. Vos recollirem al barri d'Anroig i anirem al corral per ja formar part del passeig des de les 10h fins les 13h.

Esmorzar-dinar per a dues persones

Vine a passar un matí agradable, tindrem música i balls populars (tot en relació amb els formatges i les ovelles, clar!) i on podrem gaudir dels productes de la nostra terra. Vine amb la teua parella, amb un amic/a o amb algun familiar amb qui vulgues gaudir d'un moment entranyable... Els xiquets/es podran gaudir debades amb alguna persona adulta que vinga amb ells/es.

L'esmorzar consistirà en una torrà de carn de corder ecològic i de proximitat, amb opció sense carn per a persones veganes i vegetarianes.

  • Quan serà açò? Acordarem diferents dates. A partir de les 11h.
  • On serà això? En un dels nostres bancals rodejats d'oliveres, on ens acompanyaran també les ovelles i el so de la natura.

 

_______________________________________________________________

¿En qué consiste el proyecto?

Desde Quesería La Planeta queremos continuar elaborando queso de oveja artesano, pero de una manera más ecológica instaurando un sistema solar para la obtención de energía verde. Para hacer posible esta realidad hemos llevado a cabo una campaña de crowdfunding que nos ayude a recaudar la financiación necesaria para adquirir el equipo solar acumulador, instalarlo y ponerlo en funcionamiento.

¿Quiénes somos?

La Quesería La Planeta es una granja familiar que conducimos, desde 2013, un rebaño de ovejas lecheras de raza Lacaune en un espacio natural situado al pie de las montañas de Cate y Anroig (Xert), comarca del Maestrat, en la provincia de Castelló. Trabajamos de manera orgánica y sostenible y el ritmo de nuestra tarea va pautado por el ciclo vital de los animales y por las estacionas del año.

La granja consta de instalaciones de ordeñar -sala de ordeñar y lechería-, de un cuarto con nodriza para los corderos de hasta tres meses, de un corral distribuido por lotes y de un almacén donde se encuentra la paja y la alimentación sin transgénicos que sirve de alimento para nuestras ovejas. Por otro lado, también tenemos cultivos de olivos y almendros registrados por el Comité de Agricultura Ecológica de la Comunidad Valenciana, donde se practica la agricultura ecológica con ganado ovino.

Todo nuestro trabajo y nuestras particularidades tienen como resultado un queso, elaborado de manera totalmente artesanal, sirviéndonos de los recursos del medio natural y respetando la sabiduría de nuestros antepasados. Entre estos quesos destacan los quesos de leche cruda, ya sea semicurado, curado o también con romero de las montañas del Maestrat.

Proceso de elaboración del queso, 100x100 verde

Con la instalación de las placas solares buscamos conseguir un consumo energético reducido, sin perder de vista la normativa sanitaria vigente. Al mismo tiempo queremos controlar todos los puntos involucrados en la cadena de producción alimentaria, desde la alimentación de los animales hasta la comercialización del producto alimentario. Paralelamente, buscamos obtener un queso de calidad, con sabores y aromas propios del territorio, y favorecer la relación directa entre productor y consumidor.

¿Cuáles son nuestros propósitos?

                    Sostener y defender la producción agroalimentaria familiar a pequeña escala como modelo necesario para la gestión sostenible del territorio.

                    Priorizar el bienestar del rebaño: animales que viven según su naturaleza, con buena salud, bien alimentados, en las condiciones correspondientes según sus necesidades.

                    Ser un espejo para los jóvenes interesados en el trabajo agrario: es este un trabajo rentable que nos proporciona placer por encima de los sacrificios que exige.

                    El pastoreo y la ganadería extensiva ayuda a prevenir los incendios, así como la biodiversidad del territorio.

 

Sobre las recompensas...

Camiseta quesos La Planeta

Una camiseta muy ilustrativa y representativa de nuestro trabajo.

Taller de queso

Ven y disfruta de un día donde podrás tener contacto directo con la naturaleza. Podrás saber cómo es una elaboración artesana del queso: desde la cría de las ovejas, hasta la lactación, el almacenaje en lecheras y la típica elaboración tradicional del queso del Maestrat.

Taller de ordeñar ovejas

Ven y disfruta de un día donde podrás tener contacto directo con la naturaleza. Aprenderéis la técnica y veréis todo el proceso de la leche desde la oveja, pasando por las lecheras hasta llegar a la fabricación del queso.

Pastorear con los perros

Ven a pastorear una mañana a nuestras ovejas, ideal para descubrir cómo es el día a día de la ganadería extensiva. Una mañana en familia, o en grupo de amigos y amigas, disfrutando de la natura y su tranquilidad, descubriendo otro ritmo de vida y aprendiendo de la sabiduría del pastor. Pastorear no es fácil, tenéis que venir preparados/se para la aventura, en la que necesitaremos encarrilar ovejas para que no se salgan a los campos cultivados o a barrancos peligrosos.

Esta recompensa es para DOS PERSONAS, teniendo en cuenta que podéis llevar a hijos/se o sobrinos/se de forma gratuita. Es un regalo muy original que podréis ofrecer a la persona que os gustaría que os acompañara. Además de disfrutar de un paisaje magnífico descubriréis el apasionante mundo de las ovejas.

  • ¿Cuándo? Lo haremos por varios turnos y podréis escoger entre varias fechas que os propondremos con suficiente antelación
  • ¿Dónde? Al Mas La creu-Barrio de Anroig. Os recogemos en el barrio de Anroig e iremos al corral para comenzar el paseo desde las 10h hasta las 13h.

Almorzar-comer para dos personas

Ven a pasar una mañana agradable, tendremos música y bailes populares (todo en relación con los quesos y las ovejas, ¡claro!) y podremos disfrutar de los productos de nuestra tierra. Ven con tu pareja, con un amigo/a o con algún familiar con quien quieras disfrutar de un momento entrañable... Los niños/se podrán disfrutar en balde con alguna persona adulta que venga con ellos/se.

El almuerzo consistirá en una torrà de carne de cordero ecológico y de proximidad, con opción sin carne para personas veganas y vegetariana.

  •   ¿Cuándo será esto? Acordaremos diferentes fechas. A partir de las 11 horas.
  • ¿Dónde será esto? En uno de nuestros bancales rodeados de olivos, donde nos acompañarán también las ovejas y el sonido de la naturaleza.

      

Preguntas

Si me inscribo con la opción del lote de quesos, los podéis enviar a Gandía? Y en general, donde se pueden comprar vuestros quesos? Saludos

preguntado por Sagrario T. Cartas el 19/07/2019
Hola buenos dias todas las recompensas ya están calculadas con el precio total (envío, transporte, etc) Luego puedes comprar también nuestros quesos en nuestra quesería O en www.quesosartesanoslaplaneta.com Muchas gracias por el interés mostrado! Ánimo a compartir i difundir el proyecto!! ????

Crec que de lo local caminem a l'universal. Espere'm el canvi de llengua. L'esmorzar-dinar de pastor podrem elegir data?

preguntado por Bernat el 16/07/2019
Nosaltres apostem per crear cercles d'Unió i colaboració entre productors i consumidoes de productes eco. Vos proposarem varies dates per a que pugueu triar la que més vos convinga. Moltes gràcies pel interès! ???

Hola. He visto hoy en TVE la noticia y no me queda claro para qué es el dinero y la instalación solar fotovoltaica. ¿La electricidad es para producir calor? ¿Habéis pensado en poner una instalación solar térmica (para producir calor directamente sin producir electricidad, y más barata)? Gracias.

preguntado por Rafa el 26/06/2019
Hola buenas la instalacion es para una instalacion solar termica. Calentar el agua tanto para para la cuba de cuajar, como para agua caliente para la limpieza. Gracias,saludos

Hola, de nou, és una llàstima que no hi haja versió en valencià, pel que he vist per les xarxes socials, està participant molta gent que la preferiria abans en valencià que en castellà. Miraré una altra recompensa aleshores. Gràcies per la resposta. PS. Este agost estaré per la Tinença 15 dies de vacances. Si vols, en lloc d'enviar-me els formatges, podré passar-me en persona a arreplegar-los. Una salutació molt cordial.

preguntado por Pau Pasqual Pla i Martínez el 19/06/2019
Hola vam decidir de fer-ho aixina i ara ja no podem fer marcha enrere. Ho sento? Prenc nota de lo del formatge I moltes gràcies per aportar el vostre granet de sorra! Una abraçada

Hola, molt bona vesprada. He vist que la samarreta només és en castellà i m'agradaria preguntar si heu pensat de fer-ne en valencià també? Moltes gràcies.

preguntado por Pau Pasqual Pla i Martínez el 18/06/2019
Hola bona vesprada estan versió castella, ja que hem triat esta opció. Les tenim ja impreses, tambe queda chula i el logotip esta en valenciá! Gracies!

Puedes realizar tu pregunta

Todos los campos son obligatorios

Ir arriba