Utilizamos cookies para asegurar que damos la mejor experiencia al usuario en nuestro sitio web. Si continúa utilizando este sitio asumiremos que está de acuerdo. Más información.   Aceptar
LaTeuaTerra - Desenterra la memòria gustativa de la Comunitat

Desenterra la memòria gustativa de la Comunitat

La pericana -plat de peix típic de la zona de l'Alcoià-, l’arnardí -dolç propi de la comarca de la Costanera-, el coc de poma de l’agredolç de Vinaròs o l’olla de la Plana de Castelló són alguns dels plats que conformen la cultura gastronòmica valenciana i que actualment han caigut en l'oblit col·lectiu. Amb el propòsit de recuperar la memòria gustativa valenciana, Tasta’l d’ací vol impulsar la primera plataforma digital que situe en el mapa les receptes pròpies de les diferents comarques valencianes, recopilant així la seua tradició culinària. A més del foment de la cultura gastronòmica, el projecte aspira a conformar una xarxa en línia que connecte agricultors, restauradors i gent interessada en les diferents varietats locals i en el consum de productes de proximitat. Per a desenvolupar aquest projecte, el col·lectiu, amb el lingüista i divulgador culinari Xavier Benavent al capdavant, ha arrancat una campanya de finançament en lateuaterra.com amb la qual aspira a aconseguir els 6.500 euros que necessita. 

Tasta’l d’ací va nàixer fa set anys com un espai de divulgació de la cuina pròpia valenciana. Ara, volem crear aquesta nova plataforma que permeta fer conéixer què mengem i com mengem els valencians, lluny de tòpics i complexos. La cuina valenciana està al mateix nivell que qualsevol altra cultura gastronòmica europea”, explica Xavier Benavent. El col·lectiu ha fet un treball exhaustiu d'investigació i documentació sobre procediments culinaris, varietats locals i plats tradicionals de cada comarca, recorrent a llibres antics, documents i estudis arqueològics de cuina i memòria gustativa que reconstrueixen el llegat gastronòmic de la cuina valenciana.

 

De l'horta al plat

 

A més de recuperar la memòria gustativa, la plataforma web tindrà, d'una banda, un mapa interactiu amb les localitzacions de les informacions culinàries, varietats locals i productors d'aquestes, i més informació associada. D'altra banda, es crearà un espai en línia perquè es puguen posar en contacte agricultors que recerquen les llavors i productes locals de cada comarca, cuiners que aposten pels productes de quilòmetre zero i porten a la taula els plats tradicionals de la seua regió, i tots els emprenedors i persones que vulguen cultivar aquests productes i fer-los conéixer entre els seus. “Amb tot aspirem a fomentar el producte local propi i la saviesa de la població que fa possible que la cultura gastronòmica valenciana no caiga en l'oblit”, afig el promotor. 

Micromecenatge en lateuaterra

 

Amb la campanya de micromecenatge, Tasta’l d’ací espera aconseguir 6.500 euros, el finançament fixat per a poder posar en marxa la plataforma en línia. Durant un mes, la iniciativa estarà activa en lateuaterra.com, la primera plataforma de micromecenatge  especialitzada i dedicada a projectes que cuiden, respecten i milloren l'entorn més pròxim.

 

Lateuaterra.com segueix la sistemàtica de les plataformes de micromecenatge tradicionals de donatius i recompenses. Els promotors dels diferents projectes envien les seues idees amb una descripció i un pressupost per a dur-la a terme. Un comité tècnic valora que el projecte siga realment beneficiós per al medi ambient, complisca la normativa i no produïsca petjada de carboni. El promotor té 39 dies per a fer conéixer la seua proposta i aconseguir l'objectiu de finançament fixat per a desenvolupar-la. Durant aquest temps, qualsevol persona podrà aportar una quantia al projecte, per la qual rep una xicoteta recompensa. La suma de les aportacions individuals fa possible que les iniciatives tiren avant.

 

Ir arriba